IFD100 bugs |
Post Reply |
Author | ||
ansond
Senior Member Joined: 12 Nov 2009 Location: Austin, Texas Status: Offline Points: 151 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 14 Apr 2017 at 9:01pm |
|
Thought I'd start a thread on bugs that I've stumbled into on the IFD100 (9.7" iPad Pro + iOS 10.3):
I am running the latest available version of the IFD100. Doug N208LG
|
||
edanford
Senior Member Joined: 21 Nov 2011 Location: Austin Tx Status: Offline Points: 116 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
I agree with the screen saver disable issue.
I noticed that while testing IFD100 the other day. Screen going blank after timeout is annoying |
||
Ed
|
||
teeth6
Senior Member Joined: 10 Mar 2014 Status: Offline Points: 741 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
When I use the IFD 100, I just increase the auto lock time on the iPad to 15 min. Each time the screen is touched, it starts the timer again. Not a big deal.
|
||
ansond
Senior Member Joined: 12 Nov 2009 Location: Austin, Texas Status: Offline Points: 151 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
There is a call you can make in xcode to simply disable the screen saver while the application is running in the foreground... its super simple... I can dig up the call if needed... its literally a 1-liner. I have it set in my own iOS app... works great.
|
||
ansond
Senior Member Joined: 12 Nov 2009 Location: Austin, Texas Status: Offline Points: 151 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
FYI: it's literally a 1-liner (or two...)!
Just put it in the overridden callback within your top level view controller: // this is called when the application is placed into the foreground -(void)applicationWillEnterForeground:(UIApplication *)application { // disable the timer that causes the iOS device to sleep [[UIApplication sharedApplication] setIdleTimerDisabled:YES]; } And, actually, you want to "undo" this when the IFD100 gets placed in the background: // we must explicitly handle sending the application into the background -(void)applicationDidEnterBackground:(UIApplication *)application { // re-enable the timer that causes the iOS device to sleep [[UIApplication sharedApplication] setIdleTimerDisabled:NO]; } Doug Edited by ansond - 15 Apr 2017 at 12:01am |
||
Bill CFI
Newbie Joined: 30 Mar 2017 Location: Greensboro, NC Status: Offline Points: 13 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Both Avidyne IFD100 and IFD Trainer do not reflect the up date to Version 10.2.1
Both list Ver: 10.2.0.0 Are others seeing the same thing?
|
||
Bill Schwabenton CFI-I
Beechcraft BE33 Aspen 1000 IFD540 Century 2000 |
||
oskrypuch
Senior Member Joined: 09 Nov 2012 Location: CYFD Status: Offline Points: 3061 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
There is no release IFD firmware version 10.2.1, the most up to date is 10.2.0. * Orest |
||
glasairnz
Newbie Joined: 23 Apr 2017 Location: NZWN Status: Offline Points: 4 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Not quite right - the latest release as at 7th April 2017 was 10.2.0 Update 3_16
|
||
MarcosMarchese
Newbie Joined: 19 Aug 2015 Location: Brazil Status: Offline Points: 4 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Last Flight I was using only the IFD540, in course direct to a user waypoint.
I decided to turn on my Ipad mini IOS 9.3.5 and start the IFD100 App, when it goes in, synchronized with my IFD540 it simply deleted ALL my user waypoints, including the one I was flying to, disengaging the auto-pilot etc. Fortunately I have a portable GPS with my user waypoints back-up, otherwise I couldn't proceed with my flight. This is definitely dangerous. |
||
oskrypuch
Senior Member Joined: 09 Nov 2012 Location: CYFD Status: Offline Points: 3061 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
I wonder if the OP was talking about the IFD firmware, which is at 10.2.0 since earlier this year; or updates on the IFD100/simulator, which I understand was updated once (don't use it). * Orest |
||
oskrypuch
Senior Member Joined: 09 Nov 2012 Location: CYFD Status: Offline Points: 3061 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Agreed, there is something not quite right with the startup/sync behavior of the latest IFD100 drop. Others have reported an uncommanded change of the primary frequency in some circumstances. * Orest
Edited by oskrypuch - 25 Apr 2017 at 11:04am |
||
n7ifr
Senior Member Joined: 05 Aug 2013 Location: Scottsdale, Az Status: Offline Points: 470 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
I have experienced both of these glitches recently with IFD100 upon synching with 540's WiFi:
1. Waypoints and FP's briefly dissappeared, but I just waited, and re-synching occurred showing progress-% until complete. Then OK. 2. Frequency in 2nd Stby position on IFD100 switched same on the 540, but no ill effects on frequency actually being used. With the IFD100, I have 3-display screens, so I resolved the issue by only having 2 freq's on the #1 540 - Active and 1 standby. 3. IFD100 still not able to control Winds Altitude, or display ADSB Wx products. Tom W.
|
||
n7ifr
Senior Member Joined: 05 Aug 2013 Location: Scottsdale, Az Status: Offline Points: 470 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
#1 - Today synched IFD100 to my 540's (hangar flying) and low and behold, all of my pre-entered (at home) IFD100 Wpts disappeared! I manually entered a bunch of Wpts in the 540, and these seemed to remain permanently, despite synching. So, the IFD100 glitch seems to be: 1. Routes entered from either 540 or IFD100 remain in both devices, synched. 2. Wpts entered from IFD100 are not retained in 540 3. Wpts entered from 540 are retained and synched across both devices. Hopefully this will be addressed soon by Avidyne. Tom W. Edited by n7ifr - 06 May 2017 at 7:20pm |
||
pburger
Senior Member Joined: 26 Dec 2013 Location: United States Status: Offline Points: 406 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Had my first IFR cross-country since upgrading to 10.2.
I fired up the IFD-100 while in flight and received an uncommanded change to the ACTIVE frequency. THIS IS A HUGE PROBLEM. I was tuned to Polk Approach at the time. I was not landing at Polk, and did not have Polk Tower in either standby window. But, I have concluded that starting the IFD-100 put the Polk Tower frequency in the active window - without any action from me, and without my knowledge. I noticed the communications didn't sound quite right for an Approach Control. I looked at the frequency and saw that it was identified as Polk Tower, and that it was NOT the last frequency I was on. I quickly switched back to Approach, and checked in to make sure that they hadn't missed me. I was IFR, and this could have been a serious problem. Luckily it was VMC, and I was in level cruise, but having the frequency change like that is ridiculous. I said in a post about a year ago that I didn't see any reason for the IFD-100 to have any COMM functionality. I specifically mentioned that possible problem that could occur if a passenger accidentally changed the active frequency. What I didn't consider was that it might happen all by itself due to some glitch.
Edited by pburger - 07 May 2017 at 11:01pm |
||
n7ifr
Senior Member Joined: 05 Aug 2013 Location: Scottsdale, Az Status: Offline Points: 470 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
These squawk descriptions are helpful - Thank you for posting. I thought I had noticed a frequency change on my 540 on booting up the IFD100, but could not confirm... I will be watchful for this particularly nasty glitch (among many other minor ones) Tom W. |
||
AviSimpson
Senior Member Joined: 31 Mar 2015 Location: Lincoln, MA Status: Offline Points: 765 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
We've identified the issue with The update to the IFD100 is in final testing and will be available in the app store shortly after testing has concluded.
|
||
Simpson Bennett
Avidyne Corporation Product Manager |
||
Bill CFI
Newbie Joined: 30 Mar 2017 Location: Greensboro, NC Status: Offline Points: 13 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Placing odd numbered Loc Freqs into the IFD100 enters an incorrect Freq in both IFD100 and IFD Trainer! The IFD 100 subtracts a tenth digit from the Freq. Even ending Freqs work OK!
|
||
Bill Schwabenton CFI-I
Beechcraft BE33 Aspen 1000 IFD540 Century 2000 |
||
n7ifr
Senior Member Joined: 05 Aug 2013 Location: Scottsdale, Az Status: Offline Points: 470 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
That's a very weird/unusual squawk... The recent post above from Orest suggests a "fix" coming down the pike. Tom W.
|
||
Post Reply | |
Tweet
|
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |